Tilbake

Hvordan Overvinne Bemanningutfordringer Ved Skandinaviske Hoteller: En Guide for HR-ledere

Råd
Hvordan Overvinne Bemanningutfordringer Ved Skandinaviske Hoteller: En Guide for HR-ledere

Skandinaviske hoteller står overfor unike utfordringer i arbeidet med å tiltrekke og beholde kvalifisert personell. Etterdønningene av pandemien har endret hotellbransjens dynamiske landskap: nye karriereveier formes, økt lokalturisme har endret lønnsdynamikken, og endringer i valutakurser har gjort lønnen mindre attraktiv for kandidater fra EU-land. Alle disse faktorene presenterer betydelige utfordringer for hotellets HR-ledere. I denne artikkelen ser vi nærmere på ulike strategier for å overvinne disse utfordringene, og presenterer ulike løsninger for å gjøre hotellet klar for sommersesongen.

Nye  trender krever nye tilpasninger

Pandemien har utløst store endringer i arbeidsmarkedet, og mange utforsker nye karriereveier.  Kokker kan  jobbe som eiendomsmeglere, eller eie egne virksomheter i kraft av at de har startet egne, lokale restauranter. Man ser også at færre velger å studere turisme og kulinariske studier, noe som fører til mangel på kompetanse i bransjen. På grunn av disse endringene bør hotellets HR-ledelse se nærmere på mulighetene for å rekruttere internasjonalt, og tilpasse  sine rekrutteringsstrategier for å tiltrekke og motivere kandidater til å jobbe ved sine hoteller.

Lønn er ikke lenger hovedmotivasjonen

Lønn er ikke lenger den eneste motivatoren for ansatte. Selv om konkurransedyktige lønninger fremdeles spiller en viktig rolle, og for noen er den viktigste driveren, ser man at spesielt den yngre generasjonen har andre motivatorer som avgjør om de ønsker jobben eller ikke. Jobbtilfredshet, balanse mellom jobb og fritid, muligheter for vekst og utvikling, og en følelse av formål blir stadig viktigere faktorer for å tiltrekke og beholde ansatte. Hotellets HR-ledere må erkjenne denne endringen i prioriteringer, tilpasse sine rekrutteringsstrategier, og tenke gjennom hvordan de skal beholde sine ansatte over tid. Ved å tilby et inkluderende arbeidsmiljø med muligheter for kompetanseutvikling i en sterk bedriftskultur, kan hotellet tiltrekke seg, og beholde, motiverte og engasjerte arbeidstakere. Vi snakker om nettopp dette i vår podcast for hotellansatte, Hotel Soprana:  (https://podcasters.spotify.com/pod/show/diana-soprana2/episodes/Episode-7-March---how-to-hire-for-your-hotel-and-not-get-ghosted-by-candidates-e2ghnr6)

Tiltrekk kandidater til avsidesliggende steder

Hoteller med avsidesliggende beliggenhet opplever ofte utfordringer med å tiltrekke seg ansatte. Isolasjon, store avstander til omkringliggende knutepunkter, og begrensede aktiviteter i nærområdet kan bidra til å gjøre arbeidsplassen mindre attraktiv for potensielle arbeidstakere. Denne type hoteller kan imidlertid gjøres mer attraktive ved å tilby de ansatte attraktive fordeler som lokale aktiviteter, og ved å fremme en følelse av fellesskap. Det kan også legges til rette for pendling og samkjøring, eller solid informasjon om hvordan man bruker kollektive transportmidler, slik at reise til og fra jobb ikke blir ansett som et problem.

Når vi i Soprana Personnel International rekrutterer til avsidesliggende arbeidsplasser, kommuniserer vi tydelig hvordan hotellet er lokalisert. Kandidaten stilles relevante spørsmål, som: ønsker kandidaten å jobbe ved et avsidesliggende hotell i de månedene det gjelder? Er kandidaten interessert i for eksempel naturaktiviteter, og vil kandidaten føle seg komfortabel på en slik plass? Ved å stille de riktige spørsmålene og gi kandidaten et solid inntrykk av jobben, vil man redusere sjansene for at kandidaten ombestemmer seg, og sier opp jobben midt i sesongen. Å skape et levende arbeidsmiljø ved hotellet er avgjørende for å tiltrekke seg, og beholde kandidater til f avsidesliggende omgivelser.

Planlegging og Forberedelse for å Unngå Kandidat Ghosting

Strategisk planlegging er avgjørende for vellykket rekruttering, spesielt i sesongbetonte virksomheter. HR-ledere må nøye planlegge intervjudatoer, prosesser og ha en omfattende sjekkliste med spørsmål tilpasset ulike stillinger. Denne tilnærmingen strømlinjeformer ansettelsesprosessen og sikrer at kandidatene oppfyller de nødvendige kriteriene. Ghosting, der kandidater forsvinner etter å ha signert en kontrakt, er en vanlig frustrasjon for HR-ledere. For å forhindre dette, er det avgjørende å opprettholde klar og tydelig  kommunikasjon gjennom hele ansettelsesprosessen. HR-ledere bør adressere bekymringer, tilby assistanse med flytting og sikre gjennomsiktighet for å fremme tillit hos kandidatene.

Bygge tillit og lojalitet

Å bygge langsiktige relasjoner med kandidater er avgjørende for å overvinne rekrutteringsutfordringer. I motsetning til jobbsøkere som søker bredt hele tiden, viser kandidater som har jobbet med rekrutteringsbyråer gjennom flere sesonger, både tillit og pålitelighet. Jan, en av våre kunder, bekrefter dette, og sier at vårt byrå reddet deres hotell  ved å tilby en kokk i siste liten da det var mest nødvendig. Dette kunne vi gjøre fordi vi har en liste over kandidater som er klare for sesongen, og som oppdaterer oss dersom tilgjengeligheten skulle endre seg.

Samarbeid med rekrutteringsbyråer

Visste du at en kvalitetsrekrutteringsprosess for én stilling kan ta opp til 25-30 timer? Å jobbe med et rekrutteringsbyrå gir mange fordeler utover tradisjonelle ansettelsesmetoder. Fordeler som kan nevnes er outsourcing av ressurser for å administrere kandidatprosessen, intervjue kandidater, finne kandidater fra en omfattende database, og spare verdifull tid ved å omgå uoversiktlige jobbportaler -eller plattformer der det finnes et meget høyt antall jobbannonser og søknader. I tillegg bruker rekrutteringsbyråer Applicant Tracking Systems (ATS) og AI-rekrutteringsverktøy, for å sikre datasikkerhet og forbedre ansettelseseffektiviteten internasjonalt. Rekrutteringsbyråer har i tillegg en database med kandidater som er bygget opp over tid, og som når høyt kvalifiserte kandidater selv om de ikke aktivt søker etter ny jobb. 

For å navigere gjennom kompleksiteten i internasjonal hotellbemanning, kreves proaktive tiltak og intern forståelse av trender i det internasjonale jobbmarkedet. Ved å implementere strategiske rekrutteringsstrategier, bygge tillit med kandidater og prioritere kommunikasjon, kan vi overvinne disse utfordringene, og bygge en robust strøm av kandidater som driver suksess til  hotellbransjen.

Opplever ditt hotell bemanningsutfordringer?

Med våre skreddersydde intervjuspørsmål lærer vi deg hvordan du kan unngå hindringer i en rekrutteringsprosess, samt hvordan du bygger et sterkt team. Din suksess er vår prioritet – la oss jobbe sammen for et blomstrende og gjestfritt miljø i Skandinavia. Ta kontakt med oss på [email protected].

Diana Soprana er grunnlegger av Soprana Personnel International i Norge og Baltikum. Vi hjelper internasjonale selskaper med å rekruttere de beste kandidatene innen hospitality og IT-bransjen Vi har levert arbeidskraft med opprinnelse fra Baltikum, til norske turisme- og IT-selskaper i nesten 20 år. Knytt kontakt med Diana på Linkedin: https://www.linkedin.com/in/dianasoprana

Vil du lære mer om hotell- og restaurantbransjen? Lytt til vår podcast på Spotify og Youtube: https://podcasters.spotify.com/pod/show/diana-soprana2. Tror du denne bloggartikkelen kan være interessant for noen i ditt nettverk? Del den gjerne – tusen takk!

Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler