Tilbake

Hvordan har forandret role av kvinner i ledelse?

Standpunkt
Hvordan har forandret role av kvinner i ledelse?

I dag er likestilling et veldig hett tema. Spesielt når man snakker om hvem som har flere lederegenskaper. Selv om Skandinavia er fullt av kvinnelige ledere og likestilling her er en av de beste i verden, er det ikke det samme i andre land. Men selv i det nesten helt likestilte Norge er det fortsatt flere menn i topplederstillinger, enn kvinner.

 

Lister over de mest innflytelsesrike menneskene - svært få kvinner

 

Når man ser på listene over de mest innflytelsesrike menneskene i verden, har menn en tendens til å dominere. Hvorfor det? Vel, dette er fordi for omtrent tjue år siden var en kvinne i topposisjon noe uhørt, fordi de fleste i disse dager trodde at en kvinne ikke har det nødvendige ferdighetssettet og egenskapene til å være i lederstillingen. Over tid har ting endret seg, etter hvert som flere kvinner søkte og kvalifiserte seg til topplederstillingene. Imidlertid er andelen kvinner i toppstillinger fortsatt ganske lav, noe som betyr at stereotypen om at kvinner ikke kan jobbe i et forretningsmiljø fortsatt eksisterer.

 

Har du hørt om Mary T. Barra?

 

En av de største suksesshistoriene er om Mary T. Barra, da hun ble den første kvinnen som noensinne ble forfremmet til daglig lederstilling i et selskap på flere millioner dollar, General Motors. Faktisk anses dette å være en av de største prestasjonene når det gjelder likestilling, siden det brøt alle stereotypiene til kvinner som ikke kunne drive en bedrift. Det er mange studier utført om denne spesifikke hendelsen, og nesten alle resultatene fører til samme konklusjon. Hovedspørsmålet om denne typen studier er i hvilke bransjer kvinner pleier å trives som ledere? Vel, svaret er at kjønn ikke er den avgjørende faktoren, det er selskapets kultur. Bransjer, som militæret, ulike statlige institusjoner, som er kjent for sin robusthet, fysikk og styrke, ser menn som passende ledere, mens bransjer som krever mer av en psykologisk, human og omsorgsfull tilnærming har en tendens til å velge kvinner som sine ledere.

 

Teamarbeid

 

En av de viktigste egenskapene til en god leder er å strebe etter best mulig resultat sammen med teamet ditt, ikke av deg selv. Kvinner har en tendens til å ha en sterk trang til kollektivitet og harmoni på en arbeidsplass. De er flinke til å lytte, løse og håndtere problemer. Derfor blir kvinner sett på som gode ledere, siden de sikrer vellykket teamarbeid.

 

Kompetanse er nøkkelen

 

Til tross for alle de forskjellige egenskapene mellom menn og kvinner, tror flere at kjønn ikke er nøkkelfaktoren når man prøver å være den beste man kan være. Ifølge Pew Research Centres undersøkelse utført i 2015, sa så mye som 80% av respondentene at kjønn ikke har noen innflytelse på en persons effektivitetsnivå. Uavhengig av bransjen som en person prøver å erobre, enten det er en militær eller en utdanningsinstitusjon, har både kvinner og menn like sjanser til å nå topplederstillinger hvis de er kvalifiserte og kompetente til det de gjør.

Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler