Tilbake

Hotellansattomsetning: 5 hemmeligheter Hvorfor hotellkokker forlater jobber i Norge

Informasjon
Hotellansattomsetning: 5 hemmeligheter Hvorfor hotellkokker forlater jobber i Norge

Norge har opplevd økt utskifting av hotellpersonale de siste årene. Kvalifiserte kokker er etterspurt. Imidlertid har de en tendens til å slutte på grunn av et utilfredsstillende arbeidsmiljø, mangel på tilbakemeldinger, lavt potensial for kreative utfordringer og oppgaver utenfor jobbkravene.

 

9. januar 2023. Karrieredemping er i full kraft i Europa – 32 % av de ansatte leter etter alternative plasseringer, og 25 % av dem blir bedt om å bytte arbeidsgiver på grunn av misnøye med jobben. Gjestfrihetsbransjen lider også av økt omsetning av ansatte, med nesten 6 % av de ansatte som forlater jobb hver måned – antall ledige stillinger i gjestfrihet økte med 83 % sammenlignet med tallene i 2019.

 

Når det gjelder hotellbransjen i Norge, har tallene vært like skumle de siste årene. Etter å ha begrenset gjestfrihetsvirksomheten sterkt under pandemien, endret mange ansatte karriere og forlot bransjen for godt.

 

«Antallet av gjestfrihetskandidater har falt betydelig, og hoteller har problemer med å tiltrekke seg nye ansatte. Samtidig har ansattes lønnsforventninger økt med opptil 30 % på grunn av inflasjon, så de resterende ansatte er mye mer kresne når det gjelder sine arbeidsgivere,» Diana Blažaitienė, en fjernarbeidsekspert og grunnlegger av Soprana Personnel International, en rekrutterings- og personellleie løsningsbyrå, sa.

 

Topp 5 grunner til at hotellkokker forlater jobben

 

1. Utilfredsstillende arbeidsmiljø

 

Rundt 35 % av hotellkokkene søker annen jobb hvis de føler at arbeidsmiljøet deres ikke lenger er tilfredsstillende, og det er mangel på empatisk ledelse og resultatvurderinger. Mange har også følelser av urettferdighet over arbeidsbelastning, lønn og motstridende arbeidsforventninger.

 

«Ledere har en tendens til å hoppe over å gi ærlige tilbakemeldinger til kokker, og noen ganger vet ikke folk om de gjør en god jobb. Derfor er det viktig for teamledere å organisere regelmessige møter for å lufte frustrasjoner og være på samme side når det gjelder arbeid og personlig utvikling,” fastholdt eksperten.

 

2. Bedre tilbud fra rivaler

 

Ifølge Blažaitienė forlater 30 % av hotellansatte i Norge etter å ha fått et bedre økonomisk tilbud fra andre selskaper. Siden kampen om talenter fortsetter i mange bransjer, får dyktige kokker flere nye tilbud hver uke. Derfor har de valget mellom å velge den som passer best for dem.

 

Eksperten råder imidlertid kokker som ønsker å forlate tidligere enn det som er angitt i arbeidskontrakten deres, at de risikerer å skade omdømmet sitt – manglende overholdelse av tidligere avtaler med arbeidsgiveren kan bli misfornøyd av andre potensielle selskaper.

 

3. Avvik i forventningene

 

Rundt 15 % av norske hotellkokker slutter i jobben fordi deres forventninger til hotellkjøkkenet, råvarene og arbeidsoppgavenes karakter avviker fra ledelsen. Dessuten må både kokkene og ledelsen være på samme side når det gjelder produkter, måltider, atmosfære osv. for å skape et tilfredsstillende arbeidsmiljø, legger Blažaitienė til.

 

«Monotone oppskrifter og begrensede kreative utsalgssteder på jobben er en annen grunn til at kokker begynner å se etter andre alternativer. De føler ikke at de forbedrer ferdighetene sine og søker kreative utfordringer andre steder, sa hun. "Kvalifiserte kokker har også høye forventninger til ingredienskvalitet og kvantitet, samt avfallshåndtering - alt dette bidrar til deres økende skuffelse med arbeidsgiveren."

 

4. Uoppfyllende levekår

 

Boligene som er i utilfredsstillende stand, langt unna arbeidsplassen, eller hyppig endret av ledelsen, får 15 % av kokkene til å revurdere ansettelsesforholdet på norske hoteller. Mange hoteller i Nord-Norge synes det er vanskelig å tiltrekke seg nye talenter fordi folk synes de er for avsidesliggende og vanskelig tilgjengelige.

 

"Når man ansetter en ny kokk, bør ledelsen alltid fortelle dem i detalj om overnattingsstedet og stedet, slik at den nyansatte ikke føler at de har blitt villedet på noen måte," kommenterte Blažaitienė.

 

5. Tilleggsoppgaver

 

– Ytterligere oppgaver som servering av mat, hjelpe til med gjestenes bagasje og å måtte gå ut for å servere mat er ofte i praksis i mindre norske bedrifter. Imidlertid tror 5 % av kokkene at tilleggsarbeid utenfor deres stillingskrav vil få dem til å slutte i jobben, sa eksperten.

 

Hva får kokker til å bli i Norge

 

Blažaitienė lister opp forhold som overtaler hotellkokker til å bli i sine nåværende jobber: langsiktig arbeid, sikret minimumsarbeidsmengde eller lønn, klart definerte arbeidsforhold, gitt overnatting og måltider, og i noen tilfeller – et kjøretøy, vanlig teambuilding og personell kvalifikasjonsforbedringsøkter, og godt miljø innen personalteam.

 

Samtidig rapporterer HR-spesialister at nye talenter motiveres til å satse på kulinariske karrierer i den norske gjestfrihetsbransjen av potensialet til å diversifisere sin yrkeserfaring og lære om nye kjøkken, et konkurransefortrinn mot andre kandidater – kokker som har erfaring i skandinaviske land er svært etterspurt av arbeidsgivere, sunn balanse mellom arbeid og privatliv og mange muligheter til å nyte fritidsaktiviteter over hele Norge.

 

– Å jobbe i norsk gjestfrihetsbransje gir muligheten til å lære språket raskere, og de språklige ferdighetene kan lett brukes i andre skandinaviske land. Norge er også et godt land å flytte med familier på grunn av sosiale ytelser, barnepass osv. Til slutt er det alltid mangel på kvalifisert personell siden Norge har en av de ledende økonomiene i Skandinavia, men har en relativt lav befolkning, sier eksperten. konkluderte.

 

OM SOPRANA PERSONNEL INTERNATIONAL

 

Soprana Personnel International tilbyr skandinaviske tekniske og administrative rekrutteringstjenester offshore og onshore innen ulike karrierefelt. Selskapet har spesialisert seg på utvelgelse av ledere og spesialister, rask hjelp til å finne nytt personell, og sikring av kandidatflyt for bedrifter.

 

For mer informasjon, besøk https://www.soprana.no

 
Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler