Tilbake

4 eksperttips for å støtte ansattes mentale helse og velvære under krigen i Ukraina

Informasjon
4 eksperttips for å støtte ansattes mentale helse og velvære under krigen i Ukraina

Den russiske invasjonen av Ukraina påvirker den mentale helsen til mennesker over hele verden, inkludert arbeidsmotivasjon og stressnivåer som folk tar med til kontoret. Ekspert på rekrutterings- og leieløsninger forklarer hvordan arbeidsgivere kan hjelpe.

31. mars 2022

Den russiske invasjonen av Ukraina har påvirket folks velvære over hele verden. Arbeidsgivere bør være klar over at for noen av teammedlemmene deres stiger angst, stress og depressive stemninger på grunn av konstante medieoppdateringer om krigen, for ikke å snakke om den mentale tilstanden til dem som har familie, slektninger eller venner i krigssonen.

«Etter to år med Covid-19-pandemien virket det som om livet snart kan gå tilbake til det normalen. Nå har vi en ny global krise, og folk er mer følsomme ettersom de ennå ikke har kommet seg etter pandemien, sier Diana Blažaitienė, ekspert på rekrutterings- og leieløsninger hos Soprana Personnel International.

«Å forholde seg til både arbeidsgivere og arbeidstakere og møte deres behov er vår daglige jobb. Mens Russlands invasjon av Ukraina fortsetter, bør arbeidsgivere reagere og gi støtte til sine ansatte – de bør ikke lukke øynene for folks følelser,» forklarte Diana Blažaitienė.

Eksperten foreslo at arbeidsgivere vurderer følgende 4 trinn for å forbedre ansattes mentale helse:

Erkjennelse av situasjonen

Det er viktig å forstå at ansatte kan oppleve den negative virkningen av Russlands invasjon av Ukraina. Ikke bare de som kom fra Ukraina, har familie eller slekt der, eller bor geografisk nært, men alle ansatte generelt. Hovedbudskapet fra en administrerende direktør eller en toppleder bør være åpen støtte og forståelse for at alle kan oppleve ulike følelser.

Lære ansatte å gjenkjenne symptomene på stress hos kolleger

Arbeidsgivere bør ta seg tid til å legge merke til endringer i adferd, oppførsel og humør som ikke er typiske for den enkelte. Spesiell oppmerksomhet bør gis til de som ble direkte berørt av krigen. Sofiia Zavadska, en ukrainer, som har blitt rekruttert av Blažaitienės selskap og har bodd og jobbet i Litauen de siste årene, delte sin erfaring.

"Jeg må være ærlig, jeg falt i tusen knas den første uken av krigen. Søvnløse netter, hopper over måltider, skjelvinger hver gang du mottar et nytt varsel, eller prøver å nå familien og venner som er i Ukraina. Teamlederen vår foreslo å jobbe hjemmefra. En kollega slo av den fungerende telefonen min og omdirigerte anropene til telefonen hans. Gi en stresset person et par dager fri. Ikke tenk på pengene akkurat nå. Tenk på den ansatte som vil komme tilbake til jobb litt uthvilt og takknemlig for støtten som ble gitt,” sa Zavadska.

Oppmuntre ansatte til ikke å "doomscrolle"

Ifølge Blažaitienė bør arbeidsgivere snakke med sine ansatte og oppfordre dem til å ikke se overskrifter konstant eller lese innlegg på sosiale medier relatert til krigen i Ukraina. "Selv om det å få så mye informasjon som mulig kan vise at du får kontroll over situasjonen, men når du opplever kroniske nivåer av stress og angst, får det deg til å føle deg enda verre. Det er også lite nyttig når du ikke kan ta noen direkte handling," forklarte eksperten.

I stedet oppfordres bedrifter til å motivere folk til å fokusere på det de kan gjøre: donere, bli med i et støtteinitiativ, være frivillig osv.

Minner arbeiderne om mangfoldet av ressurser som er tilgjengelige for dem

Selskapet kan tilby gratis profesjonell psykologhjelp personlig eller i grupper, eller gi abonnement på mobilapper som hjelper med å håndtere stress og angst. Arbeidsgivere kan også utarbeide en liste over relatert litteratur, podcaster, samle inn og dele hjelpelinje- og støttegruppenumre, organisere gruppemeditasjon og bevissthetsøvelser for ansatte, etc.

Blažaitienė har arrangert spesialterapi for Zavadska, som inkluderte manuell behandling og energibalanse.

"Terapi, meditasjon og kommunikasjon med min familie og venner i Ukraina hjalp meg mest. Det er viktig å forstå at det er du som er ansvarlig for ditt liv og velvære. Det er ikke en skam å ta vare på seg selv, sa ukraineren.

Siden begynnelsen av krigen i Ukraina har mer enn 28 000 flyktninger ankommet Litauen og offisielt registrert seg hos Migrasjonsavdelingen. Av disse 9 tusen barn under 18 år. Ved hjelp av arbeidsformidlingen tilbød mer enn 800 bedrifter over 5,2 tusen arbeidsplasser, ifølge informasjonen fra den nasjonale arbeidsformidlingen. Det antas at disse tallene kan være enda høyere, ettersom arbeidsgivere i Litauen står fritt til å ansette ukrainere fra 1. mars uten ytterligere prosedyrer.

Publisert:

https://www.asu-arbeitsmedizin.com/praxis/4-expertentipps-zur-foerderung-der-psychischen-gesundheit-und-des-wohlbefindens-von

https://www.triplepundit.com/story/2022/-trauma-ukraine-empathy-workplace/741031

https://www.delfi.lt/darbas/patarimai/kai-ne-darbas-galvoje-sofijai-zeme-slydo-is-po-koju-laukiant-ziniu-is-ukrainos-kaip-vadovas-gali-padeti-sutrikusiam-darbuotojui.d?id=89948459

https://www.gloucesterdowntownassociation.org/the-link-between-trauma-in-ukraine-and-empathy-at-work/

Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler