Tilbake

Hvordan beholde dine ansatte

Råd
Hvordan beholde dine ansatte

Dagens arbeidsmarked er preget av hurtige endringer. Ansatte med erfaring og etterspurte ferdigheter blir ofte jaktet på og tilbudt nye stillinger. Det blir stadig vanligere å skifte jobb etter kort tid (Schoeneberger, 2019). Folk forlater jobbene sine for å få bedre lønn og muligheter, eller fordi de ønsker å prøve noe nytt. Det store spørsmålet for ledere i dag er - hvordan man kan holde på en god medarbeider og få vedkommende til å fortsette å jobbe i bedriften.

 

Hva kan en arbeidsgiver konkret gjøre? Harvard Business Review foreslår en "5 R's"-strategi for å beholde verdifulle ansatte.

1. Ansvar. Vis dine ansatte at du stoler på dem gjennom å gi dem ansvar som gjør at de får muligheten til å vokse. Bli kjent med medarbeiderne og oppmuntre dem til å nå sine mål. Gi dem veiledning om hvilke ferdigheter eller hvilken utdanning som trengs for at de skal kunne forbedre seg. Tilby dem arbeidsoppgaver som er i tråd med deres kompetanse, interesser og mål.

2. Respekt. Folk vil bli respektert; dine ansatte må føle seg verdsatt av deg som sjef. En person vil bare kunne vokse i et trygt og positivt miljø. Gjennom å bli respektert, vil dine medarbeidere bli oppmuntret til å stå på videre. Ved mangel på respekt, derimot, vil ikke de ansatte føle noen lojalitet til selskapet eller ønske å legge sjela si i arbeidet. Men hvis en person føler seg respektert og verdsatt, kan han/hun se bort fra de fordelene eller mulighetene som tilbys av et annet selskap, og velge å fortsette å jobbe for deg.

3. Inntektsdeling. La en del av dine medarbeideres lønn være knyttet til selskapets resultater. Dette kan bidra til at de ansatte ser selskapets interesser og egne interesser i sammenheng, og skape en motivasjon til å bli i selskapet etter hvert som det vokser. Ved å gi de ansatte en sjanse til å tjene mer, kan du oppmuntre dem til å yte litt ekstra. Det å ikke ha faste lønninger kan hjelpe medarbeiderne til å kjenne seg som en del av selskapet og føle at lønna er direkte knyttet til deres personlige innsats. Dette kan gjøre din bedrift mer motstandsdyktig og smidig, samtidig som du behandler dine ansatte meget godt.

4. Belønning. Belønningen du gir dine ansatte, må være koblet til de tingene de verdsetter. Finn ut hva som motiverer dem og belønn medarbeiderne ikke bare med penger, men også andre ting som er viktige for dem. Det er et bredt spekter av ting du kan tilby for å belønne dine ansatte, slik som: veiledning, lunsj, klær, vannflasker, turer og så videre. Vær kreativ og fintfølende når det gjelder å forstå hva som motiverer hver enkelt ansatt.

5. Rekreasjon. Vær sjenerøs med ledig tid. De ansatte bør få vite at deres helse og personlige liv betyr noe for deg. Ved å gi medarbeiderne muligheter til å ta pause, vil du understøtte deres behov for selvstendighet. Oppmuntre dem til å tilbringe fritid og ferie med sine familier, og til å dyrke sine interesser. Du bør forvente, og til og med kreve, høy kvalitet, men det er urimelig å forvente et kontinuerlig trykk på 100 prosent. Det å la medarbeiderne få planlegge sin egen tid, kan føre til like gode eller sågar enda bedre resultater av det utførte arbeidet

Å beholde dyktige medarbeidere krever at du gir dem gode grunner til å bli hos deg. Det positive er at du med et omsorgsfullt perspektiv og smarte strategier kan få det til å skje. Dine ansatte kan da se bedriftens kultur og ditt personlige perspektiv som så attraktivt at de velger å bli til tross for lukrative tilbud fra andre bedrifter.

Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler