Tilbake

Fordeler og ulemper ved å ansette unge mot erfarne ansatte

Råd
Fordeler og ulemper ved å ansette unge mot erfarne ansatte

I dag velger flere og flere bedrifter å ansette unge fagfolk i stedet for personer med lang erfaring. Men i dag går vi av med pensjon mye senere enn før, og det blir vanligere for eldre arbeidere å endre karriereveien. Så markedet er fullpakket med arbeidssøkende personer fra ulike aldersgrupper. Selv om eldre arbeidstakere har mer praktisk kunnskap, deler yngre medarbeidere andre egenskaper som gjør dem gode. Så hvordan å velge? Her er noen hovedfordeler og ulemper med å ansette yngre og eldre arbeidere.

Ungdommer er teknisk kunnskapsrike

Yngre arbeidere forstår og er vokst opp med ny teknologi som Internett og videospill. Du bør huske på det, for teknologier spiller nå en stor rolle i de fleste arbeidsplasser. Mobilapper, online bestillingsplattformer og mobil betalingstjenester er hyggelige funksjoner som kan gjøre restaurantopplevelsen enda mer tilfredsstillende! Du vil ikke finne noen mer villige til å hjelpe deg med å bruke disse funksjonene i din restaurant enn en yngre profesjonell.

Nysgjerrige barn

Å ansette en ung person kan gi mer entusiasme til bedriften din, da de er enklere å lære opp. For eksempel har de naturlig tørst etter kunnskap, siden de vil utvikle sin karriere. De har også mer tålmodighet når de mottar kritikk, og de er mer villige til å jobbe overtid. Det er to hovedårsaker til det: Mulighet til å tjene ekstra penger, og en god sjanse til å vise sitt engasjement for jobben sin.

Men ... hva med usikkerhet?

Det er noen egenskaper som er felles for alle yngre arbeidere: De har ennå ikke oppdaget sine talenter og svakere flekker, og dette fører til problemer med valg av karriere. Noen ganger blir det komplisert å finne ut om intervjueren er egnet for stillingen under bare et par (eller en av) møter, og det blir enda mer komplisert når kandidaten selv har tvil om hans sterkere og svakere kvaliteter. Med de erfarne kandidatene oppstår dette problemet sjelden fordi de er mer sikre på hvem de er.

Alder betyr evne

Så de eldre arbeidstakerne har mye erfaring, men hva betyr det egentlig? Først av alt betyr dette at deres tidligere erfaringer hjelper dem til å velge stillinger som bedre passer dem. Dette betyr også at de allerede har lært mange leksjoner, slik at de unngår å gjenta de samme feilene igjen og igjen. Statistikk viser at eldre arbeidere er punktlige, dette kan skyldes at de er oppvokst i en strengere tid, der det å komme for sent ble slått mye hardere ned på. De er også bedre lyttere, da visdommen kommer til syne når man blir eldre.
Dette gjør det enkelt å gi en beskjed en gang, før du ser at arbeidsoppgaven bli utført.

Lojalitet

En av de viktigste egenskapene en god medarbeider kan ha er lojalitet. Lojaliteten har  forandret sin betydning litt i senere tid. Ansatte er ikke forventet å være virkelig lojale mot sine selskaper, fordi selskaper ikke alltid husker ordet lojalitet i tøffe tider og starter med lønnskutt for ansatte. Eldre ansatte har ulik type lojalitet, en lojalitet man sjelden ser i unge arbeidere. De har en lojalitet for seg selv. For eksempel kan eldre arbeidstakere bli lenger på jobben for å fullføre jobben sin, kun av følelser og stolthet i en godt utført jobb. Derfor kan de gjøre jobben litt bedre og mer nøyaktig enn ungdommen. Eldre mennesker vil ikke søke etter den neste muligheten som de yngre arbeidstakere.

Ikke alt i hagen er rosenrødt!

Eldre arbeidere har sine negative sider. Et negativt aspekt ved å ansette erfarne arbeidstakere er at de pleier å være mindre fleksible og mindre i stand til å tilpasse seg nye miljøer. De kan være ganske sta, som kan resultere i at de ikke følger instruksjoner som er gitt dem. Erfarne medarbeidere kan tro at de har større forståelse enn sine sjefer, så de pleier å bruke egne arbeidsteknikker. De er mindre konkurransedyktige enn de yngre arbeidstakere, da de vanligvis er fornøyd med det arbeidet de har utfør, og dette fører til lavere produktivitet.

Ansatte bør ansettes på grunnlag av deres personlige egenskaper, kvaliteter, faglige kvalifikasjoner! Ikke på grunnlag av deres alder. Det er enda ulovlig å gjøre ansettelsesbeslutninger basert på alder. Det er imidlertid gunstig å opprettholde aldersdiversitet, siden yngre og eldre arbeidstakere kan bidra annerledes til selskapet.

 

 

Hvis du mener at denne artikkelen kan være noe for dine venner og kolleger, så del den med dem. Takk!
Med deg på vårt nyhetsbrev

Lignende artikler